De Romeinen komen!

Leven langs de Limes

20e Romeins Festival - Romeins dineren - Roman Night - de Limes

De Limes is het grootste archeologische monument van Nederland. De Romeinse grens, het gewone woord voor Limes, loopt langs de Rijn en Oude Rijn. Langs de rivier loopt op de zuidelijke oever een weg met op min of meer vaste afstanden Romeinse forten en daartussen wachttorens. Er zijn veel forten opgegraven, alsmede de dorpen eromheen, wachttorens, havens en delen van de weg. De Limes is door Nederland en Duitsland voorgedragen voor de Werelderfgoed Lijst van Unesco.

In Museumpark Archeon wordt heel veel aandacht aan het Romeinse verleden besteed. Niet in het minst omdat Archeon in de gemeente Alphen aan den Rijn ligt. De Romeinse grens was hier veertien kilometer lang. Langs deze grens zijn twee Romeinse forten, castella, opgegraven. Bij het fort in Zwammerdam zijn zes goed bewaarde schepen gevonden. Het fort in Alphen aan den Rijn blijkt een van de alleroudste langs de grensrivier te zijn.

In Archeon zijn reconstructies van Romeinse gebouwen te zien. Ook worden onderdelen uit het dagelijkse leven getoond. Daarnaast is er de Restauratiewerf voor de beroemde Schepen van Zwammerdam en er is het Romeins Museum met vondsten uit de opgravingen. Van 28 juli tot en met 10 augustus is het jaarlijkse Romeins Festival.

Lang leve de Romeinen!

Lees meer

 
 

20e Romeins Festival

 

 
 
 

Het jaarlijkse Romeins Festival is van zondag 28 juli tot en met zaterdag 10 augustus. Soldaten, ambachtslieden, gladiatoren, slaven en huisvrouwen laten zien hoe het er tweeduizend jaar geleden in een gransstad aan toe ging. De leden van Legio Secvnda Avgvsta (Engeland), Antonine Guard Legio VI Victrix (Schotland), Legio II Avgvsta (Nederland) en Legio Secvnda Consvlaris (Italië) heten iedereen welkom. Met elke dag demonstraties door het Romeinse leger in de Arena, schieten met de ballista en natuurlijk het gladiatorengevecht!

Lees meer

 
 

Werf en museum

 

Museumpark Archeon heeft twee interessante Romeinse museale collecties. In de Restauratiewerf bij het Romeinse Badhuis worden de drie grote Schepen van Zwammerdam voor het eerst in tweeduizend jaar in elkaar gezet. In het Romeins Museum is een van de kleine schepen, een visserskano, compleet te zien. Daarnaast zijn hier veel vondsten uit het Alphense stadshart en het dorp Zwammerdam te zien. Het Romeinse fort Albaniana is opgegraven op de plek van het Alphense Rijnplein en het Romeinse Fort Nigrum Pullum lag tussen de huidige spoorlijn en Zwammerdam. 

Lees meer

 
 
 

 
 
 

Bezoek Archeon gratis mét de Museumkaart!

Met de Museumkaart kun je zowel het Museumpark als het Archeologiehuis inclusief Romeins Museum gratis bezoeken! Kijk in de agenda voor de speciale (en gratis) extra weekendactiviteiten!

Lees meer

 
 

Romeins dineren

 

Tijdens het Romeins Festival wordt op zaterdag 3 augustus in de Romeinse herberg een groot bacchanaal gehouden met volop vertier en vermaak. Er is een echt aanligdiner, maar natuurlijk kunnen gasten ook gewoon aan tafel dineren. Heerlijke Romeinse gerechten worden geserveerd en het kledingvoorschrift is uiteraard Romeins. Leuk voor het hele gezin! Zeker zijn van een tafel of ligbank? Reserveer dan nu! 

Lees meer

 
 
 

 
 

Roman Night

 

 
 
 

In de Romeinse tijd beleef je het Romeinse straatleven. Een gezellig straatbeeld met straattheater en diverse kraampjes. Word een echte legionair en meld je aan bij de gladiatorenschool ga ook langs bij de pottenbakster en de Romeinse kledingwinkel. Om 20.30 uur zit iedereen klaar in de arena voor het grootste gladiatorengevecht ooit! Neem plaats en juich jouw held(in) toe!

Lees meer

 
 

Romeinen in Alphen

 

In het Alphense centrumgebied waren ‘de’ Romeinen voor even terug in het weekend van 6 en 7 juli. Het garnizoen was in de eerste tot en met de derde eeuw gelegerd in een castellum waar nu het Rijnplein ligt. Op dit plein, in de omliggende straten en in het centrum op de andere Rijnoever was heel veel te doen. Museumpark Archeon was vertegenwoordigd met twee stands en een heleboel Romeinen… Gerrit Spruijt heeft voor Alphen Linkt een fotoalbum gemaakt. 

Lees meer

 
 
 

 
 
 

Programma Romeinen

28 juli: eerste dag Romeins Festival
3 augustus: Roman Night 18.00-21.30 uur
3 augustus: Romeins aanligdiner 17.00-19.00 uur
10 augustus: laatste dag Romeins Festival

Met elke dag demonstraties door het Romeinse leger in de arena, schieten met de ballista en natuurlijk de gladiatorengevechten!

Lees meer

 
 

De Limes

 

 
 
 

De grens van het Romeinse Rijk, beter bekend als Limes, loopt tijdens haar grootste omvang rond de hele Middellandse Zee. Een stukje van de noordgrens van het Romeinse Rijk loopt door het huidige Nederland. Nederland en Duitsland willen samen ‘hun’ Limes op de Unesco Werelderfgoed Lijst plaatsen net als de Engelse Limes, Hadrians Wall. Dat lijkt te lukken. Het is dan natuurlijk wel heel belangrijk dat men langs deze grens ook veel te weten kan komen over de Romeinen en hun grensgebied. Dat kan in Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn, waar ooit twee Romeinse forten hebben gestaan met havens, dorpjes en waar een weg met wachttorens langs de grensrivier liep.

 
 
 

Wist je dat...

...er op het hoogtepunt van het Romeinse Rijk 300.000 soldaten in het Romeinse leger zaten? In het Nederlandse leger zitten tegenwoordig ongeveer 40.000 beroepsmilitairen. Het Romeinse Rijk was echter een heel stuk groter dan ons kikkerlandje.

 
 
 
Openingstijden            Het park            Zakelijk            Particulier             Scholen
 
 
 

 
 

Archeon     Archeonlaan 1     2408 ZB  ALPHEN AAN DEN RIJN

 
 

Afmelden? klik