Altijd fijn: zomer in Archeon!

Archeon is meer dan historie!

Textiel weekend - Drakentanden - Rouwbij

Het wordt de komende weken fantastisch zomerweer. Tijd dus om een paar keer een heerlijke wandeling te maken in het museumpark. Bekijk onderweg de erven en tuinen, maar vooral ook de ‘andere’ beplanting met inheemse bomen, struiken en veel bloeiende planten. Allemaal uitgezocht om voor insecten als bijen een goede voedselplek te zijn.

Ga gewoon eens op je gemak in alle locaties naar al die mooie en creatieve details kijken, waar je tijdens evenementen niet aan toe komt. Zo zijn de wandschilderingen in het middeleeuwse koopmanshuis zeer de moeite waard om goed te bekijken. Het is tenslotte een heel verhaal (foto).

Is het een dagje iets minder weer bezoek dan de musea. Het Romeins Museum en het Archeologiehuis, met de bijzondere expositie ‘Drakentanden in de duinen. Oorlogssporen van de Atlantikwall’, staan naast de ingang van het museumpark. De Restauratiewerf met de Schepen van Zwammerdam is in het Romeinse Badhuis naast de Herberg te vinden. Daar is altijd wel iets te doen. En vergeet vooral de replica van het Romeinse schip elders in de Romeinse afdeling niet te bekijken.

Met een museumkaart zijn het park en alle locaties gratis te bezoeken!

Lees meer

 
 

Textiel weekend

     
 
 

Tijdens het Textiel Weekend op 7 en 8 juli is er van alles te zien en te doen wat met textiel te maken heeft. Dit jaar ligt de focus op de middeleeuwse weverijen. In het middeleeuwse stadje Gravendam wordt vlas verwerkt tot linnen. Wordt van een schapenvacht zomaar wol gemaakt. Worden dikke en dunne garens gesponnen en geverfd. En natuurlijk is het weefgetouw volop in bedrijf.

Lees meer

 
 

Isaac en James

 

De twee nieuwe aanwinsten van Museumpark Archeon zijn Isaac en James, twee kalfjes geboren in een natuurgebied. De kalfjes moeten eerst wennen aan hun nieuwe omgeving en aan de nabijheid van mensen. Dat lukt al aardig. De verrichtingen van Isaac en James zijn te volgen via www.facebook.com/IsaacenJames

 
 
 

 
 
 

Bezoek Archeon gratis met de Museumkaart

Met de Museumkaart kun je zowel het Museumpark als het Archeologiehuis inclusief Romeins Museum gratis bezoeken! Kijk in de agenda voor de speciale (en gratis) extra weekendactiviteiten!

Lees meer

 
 

Drakentanden

 

In het Archeologiehuis naast de entree van Museumpark Archeon is vanaf 5 juli de tentoonstelling ‘Drakentanden in de duinen. Oorlogssporen van de Atlantikwall’ te zien. De expositie is vernoemd naar drakentanden, versperringsblokken die deel uit maakten van de tweede linie ver achter de duinen die dwars door onder meer Zuid-Holland liep. Er wordt echter vooral aandacht besteed aan de verhalen achter de voorwerpen.

Lees meer

 
 
 

 
 

Zeldzame Rouwbij gespot!

 

 
 
 

Tijdens de bijenteldag in mei is in Museumpark Archeon de zeldzame rouwbij gespot door Menno Reemer van Stichting EIS. Het is een onverwachte vondst, omdat werd gedacht dat de rouwbij in Nederland niet meer voorkomt. De bij legt eieren in de nesten van andere bijen. In Archeon zijn dat vooral nesten van de gewone sachembij in de lemen wand van de LBK boerderij.

Lees meer

 
 

19de Romeins Festival

 

Van 29 juli tot en met 11 augustus is het jaarlijkse Romeins Festival! Romeinen van Legio Secvnda Avgvsta uit Engeland, The Antoinine Guard Legio VI Victrix uit Schotland, Romans Ireland Legio VIII Avgvsta uit Ierland, Legio II Avgvsta uit Nederland en Legio Secvnda Consvlaris uit Rome komen naar Archeon en slaan hun kamp op. De legionairs worden vergezeld door ambachtslieden, dames, slaven en kinderen. Tijdens het festival staan veel extra demonstraties en activiteiten op het programma. Zet het alvast in je agenda!

Lees meer

 
 
 

 
 
 

Bestel nu tickets online met korting!

Behalve individuele tickets zijn er ook familiekaarten en er is voorverkoop
voor sommige evenementen.

Lees meer

 
 
 

Wist je dat...

...linnen wordt gemaakt van vlas? En, dat vlas al minstens 30.000 jaar wordt gebruikt als textiel? Het oudste materiaal is gevonden in een grot in Georgië. Het vlas was gesponnen, geverfd en geknoopt. Knopen is een oude techniek om textiel te maken. Denk maar aan moderner macramé. 

 
 
 
Openingstijden            Het park            Zakelijk            Particulier             Scholen
 
 
 

 
 

Archeon     Archeonlaan 1     2408 ZB  ALPHEN AAN DEN RIJN

 
 

Afmelden? klik