Bijzondere activiteiten in Archeon

Lekker eten met Pierre Wind

Archeon Culinair - Maarten van Rossem - Dag van de Ikoon

Het lijkt erop dat het de komende weken aangenaam herfstweer wordt. Met temperaturen tegen de 20 graden en vooral mét een zonnetje en zónder regen. Dat is heel mooi, want in Museumpark Archeon staan de komende weken een paar enorm leuke evenementen op het programma.

Zo wordt tijdens Archeon Culinair aandacht gegeven aan de geschiedenis van ons voedsel, aan hoe mensen vroeger aan hun eten kwamen en natuurlijk aan de bereiding van het voedsel. Er waren in de middeleeuwen en in de Romeinse periode geen supermarkten, in de prehistorie moest je vaak zelfs op je eigen eten jagen. Gast is natuurlijk Pierre Wind, die elk jaar vol plezier het hele weekend als een wervelwind door het park raast.

Bijzonder is de extra aandacht die zondag 1 oktober wordt besteed aan de ikonen. Over deze bijzondere schilderingen is een unieke expositie ingericht in het middeleeuwse Koopmanshuis. Hier zijn antieke ikonen vanaf de zeventiende eeuw te zien, maar ook moderne exemplaren. Er is een fraaie catalogus uitgegeven, waarin precies wordt uitgelegd welke ikonen er zijn te zien en wat de symboliek achter de afbeeldingen is.

Ook heel speciaal is de geplande lezing van prof. dr. Maarten van Rossem op dinsdag 26 september.

Zaterdag 16 september is de Thea Beckmanprijs uitgereikt. Rob Ruggenberg won zowel de juryprijs als de kinderjuryprijs.

Archeon: puur, echt, spannend en het voordeligste dagje uit!

Lees meer
 
 

Thea Beckmanprijs

 

 

 
 
 

In Museumpark Archeon is zaterdag 16 september de Thea Beckmanprijs 2017 uitgereikt aan schrijver Rob Ruggenberg voor zijn jeugdboek Haaieneiland. Ook de kinderjury koos voor Haaieneiland als beste jeugdboek. Het boek Weg van Marjolein van Rest kreeg van beide jury’s een eervolle vermelding.

Lees meer

 
 

Pierre in Archeon

 

Proeven, smullen, vingers aflikken, drinken, ruiken en keuren hapjes, spijzen en lekkernijen mmm… Voedsel uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen tijdens Culinair Archeon. Alles met de inspirerende aanwezigheid en expertise van de befaamde Pierre Wind!  

Lees meer

 
 
   
 
 

Bezoek Archeon gratis mét de Museumkaart

Met de Museumkaart kun je zowel het Museumpark als het Archeologiehuis inclusief Romeins Museum gratis bezoeken! Kijk in de agenda voor de speciale (en gratis) extra weekendactiviteiten!

Lees meer

 
 

Archeon Culinair

 

Tijdens Archeon Culinair in het weekend van 23 en 24 september worden de heerlijkste maaltijden en hapjes op authentieke wijze bereid. Een prehistorisch wild zwijn, Romeinse snacks of een middeleeuws stoofpotje met vers brood. Het is er allemaal. Onze gasten kunnen een proeverijkaart kopen voor € 4,95, ook online!

Lees meer

 
 
 

 
 

Maarten van Rossem

 

 
 
 

Prof.dr. Maarten van Rossem geeft dinsdag 26 september een lezing in Museumpark Archeon. Het aantal plaatsen is beperkt, daarom is opgeven verplicht. Volg hiervoor de link. Op geheel eigen wijze zal Van Rossem een toelichting geven op zijn boek: Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.

Lees meer

 
 

Dag van de Ikoon

 

Zondag 1 oktober is het de Dag van de Ikoon in Archeon. Er zijn demonstraties, workshops en activiteiten aanvullend op de tentoonstelling met ikonen in het middeleeuwse Koopmanshuis. In het Archeologiehuis geeft Paul Brenninkmeijer een lezing ter introductie van de ikonen. De broeders verzorgen een Franciscus Processie met het Kruis van St. Damiano. 

Lees meer

 
 
 

 
 
 

Ikonen tentoonstelling wegens succes verlengd!

De speciale tentoonstelling: 'LICHT - Ikonen van vroeger en nu' in het middeleeuwse Koopmanshuis is wegens succes verlengd tot en met 4 november!

Lees meer

 
 
 

Wist je dat...

...wilde zwijnen van nature voorkomen in Nederland en daarom inheemse dieren zijn? Het wilde zwijn of everzwijn is in de negentiende eeuw in ons land uitgestorven door overbejaging. Prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina, heeft in 1907 wilde zwijnen opnieuw uitgezet rond Paleis het Loo. De nazaten van ontsnapte exemplaren bevolken tegenwoordig de Veluwe. Ook leven er everzwijnen in  het zuiden en oosten van Nederland. Hun voorouders zijn vanuit Duitsland de grens overgestoken. 

 
 
 
Openingstijden            Het park            Zakelijk            Particulier             Scholen
 
 
 

Flickr     Facebook     Twitter     Youtube     Pinterest

 
 

Archeon     Archeonlaan 1     2408 ZB  ALPHEN AAN DEN RIJN

 
 

Afmelden? klik