Alles draait om de middeleeuwse jaarmarkt

Veertiende eeuw in Archeon

21 en 22 juli - Handelaren - Hanze

De jaarmarkt is voor een middeleeuwse stad heel belangrijk. Je kunt dan spullen kopen die er niet het hele jaar zijn. Oorspronkelijk ging dat in grote hoeveelheden. Je kocht dus wijn voor het hele jaar of een hele koe, de vleesvoorraad voor het hele jaar, of een flinke hoeveelheid laken om kleding te maken voor het hele gezin.

De handelaren komen van heinde en ver. Soms met al hun waren op hun rug of op een wagen. Soms verhandelen zij waren die later worden afgeleverd. Tijdens de jaarmarkt zijn er kooplieden uit de regio, uit verre steden of zelfs uit andere landen. Grote jaarmarkten kunnen wel een paar weken duren.

In Museumpark Archeon is op zaterdag 21 en zondag 22 juli een veertiende-eeuwse jaarmarkt in het stadje Gravendam. De eigen ambachtslieden hebben erg hun best gedaan om hun waren in hun eigen etalage aan te prijzen en dus te verkopen. De pottenkoopman is de ster van de stad, hij woont in het grootste huis en is een ‘echte’ handelaar. Het marktplein, de dam en alle straten zijn echter vooral ingenomen door bezoekers uit verre streken en buitenlanden! Zij hebben veel spullen en spulletjes die je de rest van het jaar niet in Gravendam kunt kopen!

Lees meer

 
 

21 en 22 juli

   
 
 

In het weekend van 21 en 22 juli is er veel reuring in het middeleeuwse stadje Gravendam. Dan is het jaarmarkt. Dat vergt veel voorbereiding. Tijdens de jaarmarkt moet alles immers pico bello in orde zijn. De Gravendamse ambachtslieden zijn al weken in de weer met hun voorbereidingen. De jaarmarkt trekt immers kopers vanuit de wijde omgeving! Iedereen heeft mooie voorraden, maar ook voor de daghandel zoals brood liggen er kansen.

Lees meer

 
 

Handelaren

 

Tijdens de veertiende-eeuwse jaarmarkt op 21 en 22 juli komen verschillende groepen op bezoek: Mensch im Mittelalter, Man in middle-ages Scotland, Die Bliedenbauer, Sorores Historiea, Deventer Burgerscap (foto) en Time Travel Experiment. Zij zetten de handelaren uit Nederland, Duitsland, Schotland en Luxemburg levensecht neer. Precies zoals het in de middeleeuwen ook ging, zodat bezoekers als het ware in een tijdmachine stappen.

 
 
 

 
 
 

Bezoek Archeon gratis mét de Museumkaart

Met de Museumkaart kun je zowel het Museumpark als het Archeologiehuis inclusief Romeins Museum gratis bezoeken! Kijk in de agenda voor de speciale (en gratis) extra weekendactiviteiten!

Lees meer

 
 

Jaarmarkt

 

De middeleeuwse jaarmarkt wordt een aantal keren per jaar gehouden. De jaarmarkt duurt een aantal dagen of weken. Oorspronkelijk worden vooral vee, grondstoffen en goederen in grote hoeveelheden verhandeld. De goederen komen vaak van ver, zoals laken uit Vlaanderen of specerijen uit Italië. Maar: ook lokale producten gaan gretig van hand tot hand.

 
 
 

 
 

Koopmansmentaliteit

 

 
 
 

Prof. dr. Herman Pleij: “Het is de Nederlandse koopmansmentaliteit die alles in regeltjes wil vatten. Een ander aspect van diezelfde Nederlandse mentaliteit is het individualisme en het vermogen  om dan toch een compromis te sluiten. Dat moet ook wel, anders kun je nooit goed handel drijven. Die koopmansmentaliteit vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen.” In Museumpark Archeon is in het stadje Gravendam in het Koopmanshuis te zien hoe deze rijke kooplieden leefden.

Lees meer

 
 

Hanze

 

In de middeleeuwen is de Hanze een machtig handelsverbond. In de veertiende eeuw is het handelsgebied geconcentreerd rond de Oostzee en Noordzee. Binnen de Hanze werken steden samen. Dat is een teken dat de steden in deze periode steeds meer macht krijgen. De handel bestaat vooral uit metalen, granen, hout, huiden, wol, wijn, zout en kruiden. De handelaren zijn de rijkste en machtigste inwoners van een middeleeuwse stad. Zij hebben personeel en hele mooie huizen.

Lees meer

 
 
 

 
 
 

Bestel nu online tickets met korting!

Behalve individuele tickets zijn er ook familiekaarten en er is voorverkoop
voor sommige evenementen.

Lees meer

 
 
 

Wist je dat...

...een middeleeuwse stad pas een stad is als zij stadsrechten heeft? Daarbij maakt het aantal inwoners of de voorzieningen niet uit. Stadsrechten zijn bijvoorbeeld een stadsmuur, tolheffing, eigen rechtspraak en soms een eigen muntstelsel.

 
 
 
Openingstijden            Het park            Zakelijk            Particulier             Scholen
 
 
 

 
 

Archeon     Archeonlaan 1     2408 ZB  ALPHEN AAN DEN RIJN

 
 

Afmelden? klik