Romeinen in de Lage Landen

Woest, ruw en somber

Romeins Museum - Romeins dineren - Romeins weekend

De afgelopen periode stonden de evenementen veelal in het teken van de middeleeuwen. Op 20 en 21 juli komt daar het 14e-eeuws weekend bij. Zaterdag 6 en zondag 7 juli staat het Textielweekend op het programma met een accent op de middeleeuwse weverij en lakenindustrie.

In de opmaat naar het jaarlijkse Romeins Festival dat eind juli begint, is er een Romeins Weekend in de binnenstad van Alphen aan den Rijn, de vestigingsplaats van Museumpark Archeon. Natuurlijk werkt Archeon van harte mee aan de festiviteiten op ‘heilige’ grond, namelijk op de plek waar het Romeinse castellum Albaniana heeft gestaan. 

De Romeinen zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van heel Europa. Ook in Nederland hebben zij een grote rol gespeeld. Al zou je dat niet zeggen als je bedenkt wat de Romeinse historicus Tacitus over ‘ons’ kweldergebied te zeggen had (foto)“Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en het landschap somber. Hier kom je alleen indien het je vaderland is.”

Archeon: Het verleden leeft!

Lees meer

 
 

Romeinen in Alphen

 

 
 
 

De Romeinse grens langs de Oude Rijn is in de gemeente Alphen aan den Rijn 14 km lang. 

Er lagen hier twee Romeinse forten met haven. Dat is te zien op een oude Romeinse kaart. In Alphen-Stad is het fort Albaniana gevonden op de plek waar nu het Rijnplein is. Albaniana is iets ouder en iets groter dan Nigrum Pullum in het dorp Zwammerdam. Bij beide forten hoort ook een handelsnederzetting.  

Museumpark Archeon beheert de originele in Zwammerdam opgegraven schepen. Twee ervan zijn te zien: een kano in het Romeins Museum en een groot schip in de Restauratiewerf. 

Lees meer

 
 

Romeins Museum

 

Vergeet niet om tijdens een parkbezoek ook een kijkje te nemen in het Romeins Museum. In het museumpark worden veel replica’s gebruikt. De voorbeelden voor deze ‘namaakspullen’ zijn te zien in het Romeins Museum. Hier liggen de echte door de Romeinen tweeduizend jaar geleden gebruikte voorwerpen naast de nieuwe die in het museumpark door de medewerkers worden gebruikt. Ook is er een goede uitleg van zo’n voorwerp en de manier waarop dit dan gebruikt werd.

Lees meer

 
 
 

 
 
 

Bezoek Archeon gratis met Museumkaart

Met de Museumkaart kun je zowel het Museumpark als het Archeologiehuis inclusief Romeins Museum gratis bezoeken! Kijk in de agenda voor de speciale (en gratis) extra weekendactiviteiten!

Lees meer

 
 

Romeins dineren

 

Tijdens het 20e Romeins Festival wordt op zaterdag 3 augustus in de Romeinse herberg een groot bacchanaal gehouden met volop vertier en vermaak. Er is een echt aanligdiner, maar natuurlijk kunnen gasten ook gewoon aan tafel dineren. Heerlijke Romeinse gerechten worden geserveerd en het kledingvoorschrift is uiteraard Romeins. Leuk voor het hele gezin! Zeker zijn van een tafel of ligbank? Reserveer dan nu! 

Lees meer

 
 
 

 
 

Romeins weekend

 

 
 
 

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli is in het stadshart van onze vestigingsplaats Alphen aan den Rijn een Romeins Weekend. Archeon zet een triclinium (eetkamer) neer. Er is een presentatie van de restauratie van de Schepen van Zwammerdam. Natuurlijk zijn er ook echte Romeinse soldaten. Behalve de presentaties van Museumpark Archeon zijn er nog veel meer Romeinse activiteiten! 

Alphen aan den Rijn heeft een Romeins verleden met een fort onder het Rijnplein in het centrum en een fort op het terrein van Ipse de Bruggen in Zwammerdam. 

Lees meer

 
 
 

Online tickets met korting

Behalve individuele tickets zijn er ook familiekaarten en er is voorverkoop
voor sommige evenementen.

Lees meer

 
 

Evenementen juli en augustus

 

 
 
 

6 en 7 juli: Textielweekend 
20 en 21 juli: 14e-eeuws weekend
28 juli tot en met 10 augustus: 20e Romeins Festival 
3 augustus: Romeins Aanligdiner en Roman Night
24 en 25 augustus: 16de Viking Festival

Lees meer

 
 
 

Wist je dat..

...in de hoogtijdagen het Romeinse Rijk helemaal rondom de Middellandse Zee lag? Het Rijk strekte zich uit van Groot-Brittannië tot aan de Zwarte Zee, van Turkije tot Egypte en van de Rode Zee tot de Atlantische Oceaan. De Middellandse Zee heette toen niet voor niets Mare Nostrum, oftewel Onze Zee.

 
 
 
Openingstijden            Het park            Zakelijk            Particulier             Scholen
 
 
 

 
 

Archeon     Archeonlaan 1     2408 ZB  ALPHEN AAN DEN RIJN

 
 

Afmelden? klik