Romeins Festival in Archeon

29 juli tot en met 11 augustus

Romeinse legioenen - Romeins Museum - Romeinse schepen

Elk jaar aan het eind van de zomervakantie komen ‘de Romeinen’ naar Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn. Deze Romeinen zijn herbelevers. Dat betekent dat zij zich kleden en gedragen zoals de Romeinen dat deden in de eerste en tweede eeuw. Veel leden van de bezoekende Romeinse groepen hebben een beroep als archeoloog, historicus of docent geschiedenis. Andere leden oefenen in het dagelijks leven een ambacht uit als goudsmid of kunstschilder. Deze vaardigheden kunnen zij goed gebruiken in hun eigen Romeinse groep waar zij technieken uit het verleden, zoals schilderen met tempera, weer tot leven wekken.

Ook dagelijkse Romeinse zaken als koken, kleding maken en het huishouden hebben een raakvlak met onze moderne tijd. Bijvoorbeeld kippen, walnotenbomen, prei en selderij zijn door de Romeinen meegebracht naar onze streken. Beroemd en berucht is de Romeinse smaakmaker garum. Dit goedje is vergelijkbaar met Thaise vissaus en wordt nog steeds ongeveer op dezelfde manier gemaakt en gebruikt in de Aziatische keuken.

Tijdens het festival is daarom veel meer te zien dan alleen de het Romeinse leger. De soldaten geven trouwens wel dagelijks spannende demonstraties van hun kunnen. Maar: er zijn ook vrouwen, kinderen, slaven, gladiatoren, een eetcafé, een hospitaal en een inheems kamp.

Archeon: puur, echt, spannend en het voordeligste dagje uit!

Lees meer

 
 

Romeins Festival

 

 
 
 

Het jaarlijkse Romeins Festival in Museumpark Archeon is van zondag 29 juli tot en met zaterdag 11 augustus. Verschillende Romeinse herbelevingsgroepen strijken neer in het Romeinse stadje Trajectum Ad Rhenum. Tussen de reconstructies van Romeinse gebouwen uit Nederland zetten de legionairs op de grasvelden hun kampementen op, terwijl de vrouwen, kinderen en slaven elders in het stadje te vinden zijn.

Lees meer

 
 

Romeins verleden

 

Museumpark Archeon heeft niet voor niets een grote Romeinse afdeling. De gemeente Alphen aan den Rijn, de vestigingsplaats van het museumpark, heeft tenslotte een rijk Romeins verleden. Zowel in het dorp Zwammerdam als in het hart van Alphen-Stad heeft ooit een Romeins fort, een castellum, gestaan. Naast beide forten lag een dorp, een Romeinse vicus. Ze hadden ook allebei een haven.

Lees meer

 
 
 

 
 
 

Bezoek gratis mét Museumkaart

Met de Museumkaart kun je zowel het Museumpark als het Archeologiehuis inclusief Romeins Museum gratis bezoeken! Kijk in de agenda voor de speciale (en gratis) extra weekendactiviteiten!

Lees meer

 
 

Romeinse legioenen

 

Net als in de Romeinse tijd, zo’n tweeduizend jaar geleden, komen soldaten vanuit verschillende landen en streken naar Albaniana (Alphen aan den Rijn) in de provincie Germania Inferior. Er zijn dit jaar Engelse, Schotse, Ierse, Italiaanse en Nederlandse groepen. De hedendaagse ‘spelers’ verbeelden de Romeinse legioenen: Secvnda Avgvsta (Engelse en Nederlandse tak), VI Victrix, VIII Avgvsta en Secvnda Consvlaris. Kom kijken en krijg een goed beeld van het oude Romeinse Rijk!

Lees meer

 
 
   
 

Romeins Museum

 

 
 
 

In Alphen aan den Rijn zijn veel Romeinse vondsten opgegraven. Zowel het castellum (fort) in Zwammerdam als dat in Alphen-Stad is goed gedocumenteerd. De meeste vondsten werden in het Archeologisch Depot van de Provincie Zuid-Holland opgeborgen, de topstukken zijn onder meer in het RMO in Leiden tentoongesteld. Sinds een aantal jaren zijn veel lokale vondsten in het Romeins Museum naast Archeon te zien, compleet mét uitleg en soms een reconstructie zodat goed te zien is waar je nu eigenlijk naar kijkt of hoe het object werd gebruikt.

Lees meer

 
 

Romeinse schepen

 

Het Romeinse leger gebruikte grote transportschepen om manschappen en goederen over de rivieren te vervoeren. De Oude Rijn was zo’n belangrijke transportader. Zes schepen zijn bij het fort Nigrum Pullum (Zwammerdam) vlakbij Archeon gevonden. Deze schepen liggen allemaal in het museumpark. Op de Restauratiewerf in de Romeinse afdeling wordt een van de schepen gerestaureerd of eigenlijk: in elkaar gezet.

Lees meer

 
 
 

 
 
 

Bestel nu online tickets met korting

Behalve individuele tickets zijn er ook familiekaarten en er is voorverkoop
voor sommige evenementen.

Lees meer

 
 
 

Wist je dat...

...sinds het eind van de eerste eeuw de lokale bevolking wel gerekruteerd werd voor het Romeinse leger, maar dat de mannen niet in hun eigen regio mocht dienen? De Romeinse keizers dachten dat dan de kans op een opstand kleiner was…

 
 
 
Openingstijden            Het park            Zakelijk            Particulier             Scholen
 
 
 

Flickr     Facebook     Twitter     Youtube     Pinterest

 
 

Archeon     Archeonlaan 1     2408 ZB  ALPHEN AAN DEN RIJN

 
 

Afmelden? klik