Archeon door de eeuwen heen

Levende geschiedenis!

Grijze Jager Dag - Vikingmarkt - Pinksteren

Soms lijkt het wel alsof in het museumpark alleen de evenementen belangrijk zijn. Dat is natuurlijk niet zo. In Archeon draait het om de geschiedenis van Nederland. Verschillende perioden worden op zeer levendige wijze neergezet. De basis hiervoor zijn de tientallen locaties en de vele deskundige medewerkers, onze archeotolken.

Er zijn verschillende prehistorische locaties waar de geschiedenis tot leven komt. Zo is er bijvoorbeeld een mesolithisch kamp met een meertje vol prehistorische kano’s, een hunebed met boerderij, een bronstijdenclave en een ijzertijdboerderij.

Deze ijzertijdboerderij werd trouwens ook gewoon bewoond in de Romeinse periode. De grote gebouwen, zoals de Herberg, Tempel, Badhuis en Arena, stonden in de Romeinse steden. Op het platteland was veel gewoon nog zoals vroeger. 

De middeleeuwen zijn vertegenwoordigd door Dorestad (rond 900) en Gravendam (rond 1300), maar de ontwikkeling vanuit de Vikingtijd naar de steden is in de gebouwen goed te zien.

De archeotolken leven zoals de mensen uit de tijd die bij hun locatie hoort óf zij zijn in historische kostuum gestoken en geven een hele interessante en leuke rondleiding langs verschillende locaties!

Archeon: Altijd iets te doen!

Lees meer

 
 

Grijze Jager Dag

 

 
 
 

De jaarlijkse Grijze Jager Dag is dit jaar op zaterdag 19 mei. Er zijn heel veel activiteiten rond de boekenserie van John Flanagan. Bezoekers kunnen onder meer boogschieten, zwaardvechten en vuur maken. In de Arena zijn vanaf 12.00 uur verschillende Grijze Jager shows. Op het Toernooiveld zijn riddertoernooien en een roofvogelshow. Hier is ook het finalespel. Voor meer info: klik op de link hieronder en klik daarna ook op ‘website Grijze Jager’.

Lees meer

 
 

Vikingmarkt

 

De Vikingen komen beide Pinksterdagen naar het museumpark met een grote Vikingmarkt. Daar koop je de leukste spulletjes. Een soort Ibizamarkt, maar dan op z’n Vikings. Natuurlijk zijn er ook veel demonstraties, zowel van ambachten als van gevechtstechnieken. Dus dompel je onder in de wereld van de middeleeuwse Vikingen op zondag 20 en maandag 21 mei!

Lees meer

 
 
 

 
 
 

Bezoek Archeon gratis met de Museumkaart

Met de Museumkaart kun je zowel het Museumpark als het Archeologiehuis inclusief Romeins Museum gratis bezoeken! Kijk in de agenda voor de speciale (en gratis) extra weekendactiviteiten!

Lees meer

 
 

Pinksterdagen

 

Vikingen, een Pinksterprocessie en een Pinksterbrunch. Wat wil je nog meer in het Pinksterweekeinde? Misschien fijn lenteweer? Dat gaat lukken! Zowel zondag 20 als maandag 21 mei is er een Pinksterprocessie vanaf het Klooster. De Broeders vragen om heel veel vrijwilligers om te helpen, dus alle bezoekers mogen meedoen! Eerst even van een heerlijke brunch genieten in de Herberg? Reserveer hiervoor een plekje.

Lees meer

 
 
 

 
 

Preview tot zomervakantie

 

 
 
 

Na de Mariaprocessie op zondag 27 mei zijn er in de maand juni riddertoernooien op de 16de en de 17de. Een week later is het zesde Symfonieorkesten Spektakel voor Junioren met op deze zondag 24 juni de hele dag optredens in het museumpark en aan het einde van de middag een concert door 730 kinderen in de Arena van Archeon.

Lees meer

 
 

Bruiloft in Archeon

 

Museumpark Archeon is een officiële trouwlocatie van de gemeente Alphen aan den Rijn. Je kunt kiezen voor een historische bruiloft in Romeinse of middeleeuwse stijl of voor een geheel moderne ceremonie, receptie en feest. Bekijk onze locaties op de website en maak snel een afspraak om te komen praten over de mogelijkheden! 

Lees meer

 
 
 

 
 
 

Online tickets met korting!

Behalve individuele tickets zijn er ook familiekaarten en er is voorverkoop voor sommige evenementen zoals voor de aankomende Grijze Jager Dag!

Lees meer

 
 

Middeleeuwse vakantie

 

 

 
 
 

Terug naar 1350, weg met je mobieltje en je laptop! Even helemaal rustig in historische kleding, wat een avontuur! Overnacht in een van de middeleeuwse huisjes, bak je eigen brood en help de ambachtslieden met de dagelijkse gang van zaken.

Lees meer

 
 
 

Wist je dat..

..de Vikingen veel meer aan handel deden dan aan oorlog? En, wist je dat handelsnederzettingen van de Vikingen zich hebben ontwikkeld tot moderne steden als  Novgorod aan de Wolga en Kiev aan de Dnjepr? Het Ierse Dublin is ook een Vikingnederzetting en het Engelse York was de belangrijkste handelsplaats van de Vikingen in het westen van Europa.

 
 
 
Openingstijden            Het park            Zakelijk            Particulier             Scholen
 
 
 

 
 

Archeon     Archeonlaan 1     2408 ZB  ALPHEN AAN DEN RIJN

 
 

Afmelden? klik