Archeologie in Archeon

Veel te doen in oktober!

Geneeskunde weekend - Freaky Nights - Herman Pleij

De Nationale Archeologiedagen kunnen natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan in Museumpark Archeon. Immers, archeologie is de onderlegger van alle reconstructies, presentaties en demonstraties in Archeon. In het museumpark wordt de geschiedenis tot leven gebracht door de uitkomsten van archeologisch onderzoek en van experimentele archeologie samen te brengen. Zo ontstaan de kleine tijdeigen gemeenschappen op de locaties: de levende geschiedenis.

De hutten, huizen en openbare gebouwen. De inrichting van het erf. De goederen die worden gebruikt. Vervoermiddelen. De kleding en accessoires. De rituelen en tradities. Zelfs de flora en fauna. Alles in het museumpark is gebaseerd op archeologie.

Tijdens de Nationale Archeologiedagen wordt extra aandacht besteed aan dat wat er nog in de bodem zit. Hoe doen archeologen hun onderzoek? Hoe weten zij nou waar ze moeten zoeken? Maar vooral wat vinden ze dan?

Op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 oktober kun je kennismaken met de wondere wereld van de archeologie.

Archeologie rocks!

Lees meer

 
 

Geneeskunde weekend

 

 
 
 

Zaterdag 29 en zondag 30 september is het tijd voor ‘Mooi van binnen, mooi van buiten’. Je lijf en je leden staan in het hele park centraal, van de prehistorie tot nu. Te zien zijn onder meer de prehistorische sjamaan, een Romeins hospitaal, Romeinse haardrachten en middeleeuwse humorenleer. Ook is er een rondleiding door de kruidentuin van het klooster en er wordt van alles gemaakt: zeep, poeders en bijvoorbeeld kohl. Bezoekers mogen zelfs meehelpen bij het maken van zalfjes die helpen tegen allerlei kwalen.

Lees meer

 
 

Trends van nu

 

Op zondag 30 september is tijdens ‘Mooi van binnen, mooi van buiten’ ook de moderne beurs ‘Trends van nu’ met voorlichting, korte (gratis) workshops en films. De focus tijdens deze beurs ligt tussen 11.00 en 16.00 uur op moderne verschijnselen, bijvoorbeeld stress. Er zijn onder meer presentaties mindfulness, ontspanningstechnieken, beweging en afvallen, doula, magneetsieraden (verkoop), zelfhulpboeken (verkoop), traumaziekenhuis (films) en er zijn de hele middag demonstraties extreme visagie door topvisagist Anne Loos.

Lees meer

 
 
 

foto Arend Spaans

 
 
 

Bezoek Archeon gratis mét de Museumkaart

Met de Museumkaart kun je zowel het Museumpark als het Archeologiehuis inclusief Romeins Museum gratis bezoeken! Kijk in de agenda voor de speciale (en gratis) extra weekendactiviteiten!

Lees meer

 
 

Freaky Nights

 

Halloween in Archeon. Griezeliger kan het niet worden!

De Graaf heeft een bruid gevonden. Heel jammer voor de dames die niet door de bloederige selectie zijn gekomen. Om de bruiloft bij te wonen, moet je als onnozele gast door een aantal fright houses, langs de verknipte barbier en via een duistere route naar de Herberg. Hier staat alles klaar voor de engste bruiloft aller tijden. Bloederige welkomstdrankjes en een bloederige taart staan op de gasten te wachten. En de Graaf natuurlijk…

Lees meer

 
 
 

 
 

Lezing Herman Pleij

 

 
 
 

Wetenschapper en schrijver Herman Pleij geeft op woensdag 17 oktober een lezing in het Archeologiehuis naast Archeon. Van 20.00 tot 22.00 uur neemt Pleij zijn publiek mee naar de rechtvaardiging van Lust en Zonde in de middeleeuwen. Hij trekt echter de lijn door naar het heden: gewoon geluk is een recht geworden in onze samenleving. En dan de vraag: is het de taak van de overheid om het geluk van de burger te bevorderen?

Lees meer

 
 

Preview oktober

 

Het is bijna niet te geloven, maar in oktober zijn er meer evenementen dan ooit!

 • Zondag 7 oktober:
  Sint Franciscus Processie
 • Vrijdag 12 t/m zondag 14 oktober: Nationale Archeologiedagen
 • Zondag 14 oktober:
  Korendag
 • Woensdag 17 oktober:
  Lezing Herman Pleij
 • Vrijdag 19 en zaterdag 20 oktober: Freaky Nights
 • Zondag 21 oktober:
  Sint Crispijn Processie
 • Zaterdag 27 en zondag 28 oktober: Smeedweekend
 • Zondag 28 oktober: Allerheiligenprocessie

Lees meer

 
 
 

 
 
 

Bestel nu tickets online met online korting!

Behalve individuele tickets zijn er ook familiekaarten en er is
voorverkoop voor sommige evenementen.

Lees meer

 
 

Museumkidsweek

 

 
 
 

Kom tijdens de Museumkidsweek in de herfstvakantie van 13 t/m 28 oktober naar Archeon en beleef de geschiedenis. 
Prehistorie (8800 – 12 voor Chr.),
Romeinse tijd (12 voor Chr. – 406 na Chr.)
en Middeleeuwen (406 – 1350 na Chr.).

Lees meer

 
 
 

Wist je dat...

...Halloween haar oorsprong kent in het Keltische nieuwjaarsfeest? Dat viel op 1 november net nadat de oogst binnen was. Tegelijkertijd werden de geesten van de gestorvenen verdreven. De christelijke traditie verbond All Hallows Eve aan Allerheiligen, dat op 1 november valt. 

 
 
 
Openingstijden            Het park            Zakelijk            Particulier             Scholen
 
 
 

 
 

Archeon     Archeonlaan 1     2408 ZB  ALPHEN AAN DEN RIJN

 
 

Afmelden? klik