Archeon is bijvriendelijk

Museumschatten - Blij met de bij - Romeinenweek - Limes

Museumpark Archeon is veel meer dan een fraai themapark met reconstructies van historische bouwwerken en leefomgeving uit het oude Nederland. Er is ook veel aandacht voor ander erfgoed.

Zo legt Archeon al jaren de tuinen en ander groen op een historisch verantwoorde manier aan. Er zijn bijvoorbeeld de Romeinse ommuurde tempel met Romeinse bijenkorven en verschillende Romeinse stadstuinen: de nutstuin en de siertuin. In de middeleeuwen zijn alle tuinen nutstuinen met inheemse groenten en fruit. Bij het klooster is ook een tuin (foto) compleet met medicinale kruiden en bloemen en planten. In de prehistorie is elk erf voorzien van tijdeigen landbouw, behalve het jager-verzamelaarskamp. Toen was er nog geen landbouw.

Omdat in de historische tuinen en erven de natuurlijke inheemse planten groeien, leveren deze groenvoorzieningen uitstekend voedsel voor de bijen. Gelukkig erkent de gemeente Alphen aan den Rijn, waar Archeon gevestigd is, dit ook en zij zorgt voor verbinding met andere groene natuurlijke gebieden in de gemeente. Bijen en andere bestuivende insecten kunnen zo een goed leven leiden. Dit is belangrijk omdat ook de mens voor voedselvoorziening afhankelijk is van gewassen, zoals granen, die bestoven moeten worden.

Lees meer

 
 

Museumschatten

     
 
 

Deze week is in heel Nederland de Nationale Museumweek. Natuurlijk staan ook in Archeon tot en met zondag 15 april de museumschatten centraal. De topstukken zijn te bewonderen in het Archeologiehuis, Romeins Museum en op de Restauratiewerf. Bijzonder zijn de reconstructie van een bronstijdman, de steen met inscriptie uit het Romeinse fort Albaniana, het middeleeuwse zwaard, de Romeinse visserskano en natuurlijk de Romeinse platbodem op de Restauratiewerf. 

Lees meer

 
 

Blij met de bij

 

Natuurlijk doet Museumpark Archeon mee met de nationale bijentelling. De telling is in het weekeinde van 21 en 22 april. Van de 358 in Nederland voorkomende bijensoorten is ruim de helft bedreigd. Om de bijen te helpen, is het goed om veel van deze insecten te weten, bijvoorbeeld hoeveel en welke bijen waar voorkomen. Archeon is bijenvriendelijk ingericht met bloeiende inheemse bomen, struiken en planten en reconstructies van historische bijenkorven.

Lees meer

 
 
 

 
 
 

Bezoek met de Museumkaart Archeon!

Met de Museumkaart kun je zowel het Museumpark als het Archeologiehuis inclusief Romeins Museum gratis bezoeken! Kijk in de agenda voor de speciale (en gratis) extra weekendactiviteiten!

Lees meer

 
 

Schots weekend

 

Tijdens het Schots weekend draait het op zaterdag 21 en zondag 22 april om de Schotten door de eeuwen heen. De perioden tussen 1300 en de Tweede Wereldoorlog staan centraal. Zowel burgers als regimenten tonen het dagelijkse Schotse leven door de eeuwen heen: een kampement uit het jaar 1300, Schotten uit het jaar 1745 en de groep 92nd Gordon Highlanders.

Lees meer

 
 
 

 
 

Romeinen week

 

 
 
 

Voor de vijfde keer is de Nationale Romeinenweek. In de week van 28 april tot en met 6 mei zijn in het hele land activiteiten rond ons Romeinse verleden. Tijdens deze week komen de Romeinen van Legio Secvnda Avgvsta op bezoek, zijn er veel Romeinse activiteiten en kun je heerlijke romeinse gerechten eten in de Herberg. In beide weekenden zijn er Romeinse sportdemonstraties.

Lees meer

 
 

De Limes

 

De oude Romeinse grens, de Limes, liep 2000 jaar geleden langs de Oude Rijn. Alphen aan den Rijn, waar Archeon is gevestigd, en Zwammerdam liggen aan deze grens. In beide plaatsen zijn veel Romeinse vondsten opgegraven. De Limes, die dwars door het huidige Nederland liep, is genomineerd om opgenomen te worden op de Unesco Werelderfgoedlijst. In Archeon zijn onder meer de originele Schepen van Zwammerdam en Alphense topstukken uit de collectie van de Provincie Zuid-Holland te zien.

Lees meer

 
 
 

 
 
 

Online ticket met korting!

Behalve individuele tickets zijn er ook familiekaarten en er is voorverkoop 
voor enkele bijzondere evenementen.

 
 

Grijze Jager Dag

 

 
 
 

Op zaterdag 19 mei staat Archeon weer helemaal in het teken van de populaire boekenserie De Grijze Jager van John Flanagan en andere spannende verhalen. Dat vieren we natuurlijk met veel leuke acties en activiteiten!

De voorverkoop is al van start!

 
 
 

Wist je dat...

...Limes een Latijns woord is? Het wordt uitgesproken als lie-mes. De betekenis is: grenspad. De Romeinen noemden de huidige Limes echter niet zo. De naam Limes is veel later bedacht.

 
 
 
Openingstijden            Het park            Zakelijk            Particulier             Scholen
 
 
 

 
 

Archeon     Archeonlaan 1     2408 ZB  ALPHEN AAN DEN RIJN

 
 

Afmelden? klik